Gemeenteraad buigt zich over ‘Zwartboek Bijstand’

AMSTERDAM De gemeenteraad gaat zich buigen over het Zwartboek Bijstand van de Bijstandsbond.

1
1832

De gevolgen van de zogenoemde cohortaanpak voor bijstandsgerechtigden komen overeen met die van de toeslagenaffaire, zegt voorzitter Piet van der Lende van de Bijstandsbond.

De Amsterdamse cohortaanpak in de bijstand lijkt als twee druppels water op de toeslagenaffaire, aldus Van der Lende. ‘Het beleid van wethouder Groot Wassink leidt tot veel frustraties, angsten, woede en stress bij de bijstandsgerechtigden.’ Dat staat allemaal in het Zwartboek Bijstand. De bond heeft dit opgesteld. De cohortaanpak in de bijstand is onderdeel van het beleid van wethouder Groot Wassink (GroenLinks). Doel is het aantal mensen in de bijstand te laten dalen van 40.000 in 2019 naar 30.000 in 2022. Het Zwartboek is opgestuurd naar de gemeenteraad. Op 26 mei besluit de gemeenteraad hoe het deze zaak wil behandelen.

Intimidatie

Van der Lende: ‘Het beleid van de gemeente is er op gericht om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Daar is op zich niks mis mee, maar wat is de meerwaarde van een beleid waarbij bijstandsgerechtigden die tegen de AOW aanzitten onder druk te zetten om te solliciteren, zonder rekening te houden met hun belemmeringen, met bijvoorbeeld minimaal vijf sollicitaties in de week?’ Van der Lende geeft een hele reeks voorbeelden. Daaruit blijkt dat ambtenaren van de gemeente geen goede instructies hebben gekregen hoe te handelen. Hij noemt een voorbeeld. ‘Een vrouw moest haar telefoonnummer opgeven. Deed ze dat niet, dan zou haar uitkering worden stopgezet.’ Letterlijk staat er: ‘Wij raden u aan om de informatie op tijd te geven. Doet u dat niet? Dan kunnen wij besluiten om (..) uw uitkering te verlagen.’ Van der Lende noemt dat pure intimidatie. ‘Nergens staat in de wet dat je een telefoonnummer moet hebben.’

Toeslagenaffaire

Alle voorbeelden in het Zwartboek doen erg denken aan de toeslagenaffaire, zegt Van der Lende. ‘Er wordt door ambtenaren gevoelloos gereageerd en bij niet reageren volgt direct een sanctie.’ Hij heeft het Zwartboek naar alle leden van de gemeenteraad gestuurd en ook aan de pers. Ook wethouder Groot Wassink is inmiddels in het bezit van het Zwartboek. ‘Hij zou snel reageren’, zegt Van der Lende.

advertentie Regenboog Groep

1 REACTIE

  1. Gisteren gelezen in de Trouw Het gebruik water weinig Wat men kan na zien op
    de watermeter wordt ook gezien als mogelijk fraudeur en er wordt een omvangrijke boete
    gerekend
    Terwijl de desbetreffende persoon als mantelverzorger werkte
    Goed punt weinig waterverbruik met daarbij ook nog de zorg ontlasten
    De burger kan zich hierbij moeilijk verdedigen Wat hebben wij hier van het toeslagen affaire
    geleerd
    In wat voor afschuwelijk land leven wij
    Maar niet in het gave landje waar Rutte het over heeft

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in