Met ‘pauzeknop’ eerder ingrijpen bij schulden

AMSTERDAM Wethouder Marjolein Moorman wil mensen met schulden "schuldenrust" geven.

0
839

Met het plan ‘Op weg naar schuldenrust’ wil wethouder Moorman burgers met schulden helpen: liefst schulden voorkomen, waar mogelijk klein houden en vooral snel oplossen.

Wethouder Moorman (PvdA) kreeg op woensdag 28 april van de leden van de gemeenraad veel complimenten voor haar aanpak rond schuldhulpverlening. Haar plan voor de komende vier jaar is er op gericht om Amsterdammers in een financieel kwetsbare situatie te helpen. ‘Om schulden te voorkomen, klein te houden en snel op te lossen. Zo ontstaat rust om te werken aan de toekomst: schuldenrust. Want armoede en schulden zijn weliswaar niet volledig uit te bannen, de stress en zorgen die ermee zijn gemoeid, kunnen we wel tot een minimum beperken.’ Het belangrijkste middel is de ‘pauzeknop’. Daarmee krijgen boetes en incasso’s tijdelijk uitstel.

Aanpak

Het college wil de schuldenproblematiek in Amsterdam terugdringen via drie actielijnen: het voorkomen, klein houden en snel oplossen van schulden. Het zoveel mogelijk voorkomen van schulden wordt vooral bereikt, hoopt de wethouder, door de ‘Amsterdamse aanpak vroegsignalisering’. Een goed voorbeeld hiervan is de ambitie om alle Amsterdammers in de wanbetalersregeling zorgverzekering van het CAK te helpen. Het ‘klein houden van schulden’ is de tweede actie van het plan. ‘Amsterdammers met financiële problemen eerder in beeld krijgen en hulp bieden.’ De ervaring leert dat veel mensen te lang wachten met hulp zoeken en dat schulden dan snel kunnen oplopen. Wethouder Moorman wil daarom mensen met (beginnende) schulden zo vroeg mogelijk opsporen en helpen. De laatste actie is het snel oplossen van schulden. ‘Voor Amsterdammers met schulden werken we zo snel mogelijk toe naar een (integrale) oplossing.’ Belangrijkste punt hierbij is de periode tussen aanmelden bij de hulpverlening en het realiseren van een schuldenoplossing te minimaliseren.

Feiten

Ongeveer 52.540 Amsterdamse huishoudens (11.2 procent van de bevolking) hebben geregistreerde schulden in 2018. Het gaat vooral om eenoudergezinnen, laagopgeleiden en Amsterdammers met een niet-westerse migratieachtergrond. Ook zijn schulden niet evenredig verdeeld over de stad. Amsterdammers in Zuidoost (42 procent) en Noord (40 procent) hebben vaker moeite met rondkomen. Opvallend genoeg is de gemiddelde schuld in Amsterdam (26.000 euro) lager dan die van het landelijk gemiddelde  (39.000 euro). Volgens wethouder Moorman is dat het gevolg van de Amsterdamse aanpak. “We zijn er gewoon eerder bij.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in