Ongeveer 30.000 Amsterdammers zijn afhankelijk van voedselhulp, zo blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. ‘Niemand mag honger lijden in onze stad.’
Door de corona-crisis is het aantal Amsterdammers dat afhankelijk is van voedselhulp spectaculair gegroeid. Volgens het college gaat het om zo’n 30.000 personen. Naast de ‘officiële’ Voedselbank zijn er inmiddels zo’n zeventig informele voedselhulp-initiatieven in de stad. Amsterdammers die een gebrek aan eten hebben, worden zoveel mogelijk met eten geholpen, schrijft het college aan de gemeenteraad. De gemeente faciliteert deze informele voedselbanken. Ze krijgt hierbij steun van het Rode Kruis en de vermogensfondsen / Human Aid Now. ‘De gemeente verstrekt zelf geen voedsel.’ Dit jaar is er een budget van 750.000 euro.
Vooral ongedocumenteerden
Ongeveer 24.000 mensen maken op dit gebruik van de informele voedselhulp-initiatieven. De uitgifte van voedsel door deze informele organisaties concentreert zich in de stadsdelen Noord, Zuidoost, Nieuw-West en in mindere mate stadsdeel Oost. Ongeveer 75 procent van de gebruikers van de informele initiatieven ongedocumenteerden zijn, aldus gegevens van het Rode Kruis. De officiële Voedselbank mag alleen ingezetenen helpen. Ook daar is het aantal deelnemers fors gestegen. Sinds corona in Nederland uitbrak en de eerste lockdown begon, is het aantal huishoudens dat gebruik maakt van de Voedselbank met ongeveer 49 procent toegenomen: van 1.329 huishoudens (3.179 personen) begin maart 2020 naar 1.981 (4.732 personen) eind 2020.
Niet structureel
Enkele leden van de raadscommissie WIO vragen zich af hoe het verder moet met de hulp van de gemeente aan de vele voedselinitiatieven, dus na de corona-crisis. Wethouder Moorman is hierover duidelijk. “Het gaat om een tijdelijke voorziening.” Ook de gedachte om voedselbonnen voortaan ook bij lokale middenstanders te kunnen verzilveren (en niet alleen bij Albert Heijn) wees ze van de hand. “We moeten het niet te ingewikkeld maken.”