Groot Wassink: “De grote golf moet nog komen”

AMSTERDAM Deze zomer zullen meer Amsterdammers in de WW of de bijstand terechtkomen, verwacht wethouder Groot Wassink.

0
1311

Als de steunpakketten van de rijksoverheid deze zomer stoppen, zullen daarna de aantallen mensen in de WW en de bijstand flink stijgen, verwacht wethouder Groot Wassink (GroenLinks).

De Amsterdamse economie wordt naar verhouding veel zwaarder getroffen door de coronacrisis dan Nederland als geheel. Ga maar na: in 2020 daalde landelijk de economie met 3.8 procent, terwijl Amsterdam met maar liefst 7 procent daalde. Dat was een van de redenen voor Groot Wassink om in de zomer van 2020 al het initiatief te nemen van het ‘Regionaal Werkcentrum’. Doel: voorkomen dat mensen in de ww komen. Dat kan door bedrijven onderling met elkaar in contact te brengen, zodat overtollig personeel van het ene bedrijf kan worden overgeplaatst naar bedrijven met vacatures.  Op 1 februari waren er 481 verbindingen tussen werkgevers gemaakt. Tot nu toe zijn er 98 plaatsingen gerealiseerd met als prominent voorbeeld een KLM stewardess die is overgestapt naar de zorg. Een ander voorbeeld is een taxichauffeur die nu werkzaam is als pompbediende. Nog geen grote aantallen, vindt ook Groot Wassink. “Amsterdam was een van de eerste pilots in Nederland. We komen nu pas echt op stoom.”

Steunpakketten

De economische steunpakketten van de rijksoverheid zorgen voor een ‘demping’ van de aantallen in de WW, zegt Groot Wassink. “Deze maatregelen, waaronder de Tozo-regeling voor ZZP-ers, hebben een dempend effect op de aantallen in de WW en de bijstand.” Zoals het er nu naar uitziet, stoppen deze regelingen op 1 juli en dan is het maar afwachten wat de gevolgen zijn. “De aantallen WW en bijstand hangen mede af van het herstel van de economie en de vraag of er dan een nieuw kabinet zal zijn.” Maar de wethouder is er niet gerust op, hij vreest een flinke toename in de WW en de bijstand. “De grote golf moet nog komen.”

WW en bijstand

Dat die grote golf nog moet komen blijkt mede uit de cijfers van de ww en de bijstand. Zo ging de WW in Amsterdam in het voorjaar van 2020 met een flinke sprong omhoog van 13.000 naar 22.000. Maar daarna stagneerde de groei: de laatste zes maanden valt geen stijging waar te nemen van het aantal Amsterdammers in de WW. Groot Wassink wijst er op dat in het begin van de crisis het flexibele gedeelte van het personeel werd afgestoten, terwijl het vaste personeel werd vastgehouden. “Het steun- en herstelpakket van de overheid doet nu goed zijn werk.” In de bijstand is een soortgelijke ontwikkeling te zien. Op dit moment verstrekt de gemeente aan 40.667 Amsterdamse huishoudens een uitkering, dat waren er in de zomer van 2020 ongeveer 41.300. Begin 2020 stond de teller nog op 38.700, dus ongeveer 2.000 minder dan op dit moment. Groot Wassink noemt dit getal toch nog “een forse stijging”.

Einde Tozo-regeling: “naderend onweer”

Op dit moment hebben ruim 20.000 Amsterdamse ZZP-ers een Tozo-uitkering. Deze regeling loopt door tot 1 juli. Groot Wassink heeft een ‘Actieplan Veerkracht’ opgetuigd om deelnemers van de Tozo-regeling zoveel als mogelijk te ondersteunen: ofwel naar een reguliere baan, ofwel een betere toekomst als ZZP-er. Maar de kans is groot dat een flink deel van deze 20.000 Amsterdammers toch in de bijstand terecht komt, vreest de wethouder. Hij noemt dat “naderend onweer”.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in