Door Jannet Vaessen
In deze onzekere tijd is het soms moeilijk om aan de toekomst te denken. Toch is dat juist nu hard nodig, want op 17 maart mogen we allemaal weer naar de stembus en bepalen we samen de koers voor de komende vier jaar. Daarbij moeten we dit niet uit het oog verliezen: in tijden van crisis zijn het altijd de mensen die het al moeilijk hadden die het hardst worden geraakt. En in tijden van crisis worden mensen makkelijk buitengesloten, of het nu gaat om gender, afkomst, leeftijd of financiële situatie.
In 2017 schreef ik een boek over dat mechanisme van in- en uitsluiting en hoe we dat op een positieve manier kunnen beïnvloeden. Dit jaar komt mijn boek opnieuw uit, met een toegevoegd slotwoord. Daarin pleit ik voor een nieuw begin, het begin van een nieuw systeem. Want na vijftien jaar directeur te zijn van belangenorganisatie WOMEN Inc. ben ik tot de conclusie gekomen dat ons huidige systeem niet verandert als de overheid niet in beweging komt. Hoewel we in die vijftien jaar veel doorbraken hebben gerealiseerd, moet er ook nog veel gebeuren. Vrouwen krijgen gemiddeld veertien procent minder salaris dan mannen. Dat betekent dat vrouwen heel veel geld mislopen, in een leven gemiddeld drie ton! En dan is de pensioenkloof nog niet eens meegenomen. Maar ook op het gebied van gezondheidszorg is er werk aan de winkel. Vrouwen worden weliswaar ouder dan mannen, maar leven meer jaren in slechte gezondheid. Dit komt doordat de medische wetenschap van oudsher is gebaseerd op het mannenlichaam en onderzoek voornamelijk is gedaan op mannen. Consequentie: we weten minder van het vrouwenlichaam en vrouwspecifieke aandoeningen. Zo blijkt uit sommige onderzoeken dat 54 procent van de hartinfarcten bij vrouwen niet wordt herkend en zijn medicijnen vaak niet getest op vrouwen waardoor zij twee keer zoveel kans hebben op bijwerkingen dan mannen. Kortom: Men die quicker, but women get sicker.
Om hier verandering in te brengen, heeft WOMEN Inc. net Het Gendergelijkheid Stemadvies (www.stemgendergelijkheid.nl) gelanceerd. We maken, samen met kenniscentrum Atria, inzichtelijk welke partijen dit systeem willen veranderen, en welke niet. Zodat we op 17 maart kunnen beslissen of we naar een systeem van insluiting willen, of het systeem van uitsluiting behouden. Want de grote problemen van deze tijd liggen niet bij het individu. Vandaar dat onze slogan luidt: Fix the system, not the women! En dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die nu wordt buitengesloten.
Machteloosheid is een gevoel dat mensen nu vaak overvalt, maar op 17 maart hebben wij de macht in handen. Ik roep iedereen op om die macht te gebruiken en van zich te laten horen. Als je moedeloos bent over alles wat er misgaat, is naar binnen keren een natuurlijke reflex. Maar ik vraag iedereen om dat niet te doen, om de moed niet op te geven! Ja, 2020 was een zwaar jaar, maar het was ook een jaar waarop mensen ondanks de pandemie de straat op gingen om zich uit te spreken tegen onrecht. Ik hoop enorm dat 2021 weer zo’n jaar wordt. Wat mij betreft moeten we nu actie ondernemen. Het is nu of nooit, het is tijd voor verandering. Tijd voor insluiting in plaats van uitsluiting. Gebruik die stem.