Tekst Trudy Admiraal | Beeld George Maas/Fotonova
Door de beschermende kleding en het medisch mondmasker zul je Merle Kolf (60) niet snel herkennen. Toch zullen veel Amsterdammers nog wel eens aan haar denken en met name aan het stokje dat ze achter in hun neus stak. Merle neemt coronatests af in de GGD Teststraat bij de RAI. Ze lacht: “De test is niet zo fijn. Het voelt onnatuurlijk en vervelend, zo’n stokje in je neus. Maar iedereen die er komt, doet het uiteindelijk in eigen belang.”
Haar medische achtergrond was welkom bij de GGD. Merle: “Ik ben een natuurgeneeskundige pur sang en heb tot 2018 een eigen praktijk gehad. De natuurgeneeskunde gaat uit van het zelf genezend vermogen. Ik hielp mensen om vanuit hun eigen kracht te zorgen voor hun basisgezondheid. Preventief dus. In een acute crisissituatie zoals nu met dit heftige Covid-virus kun je niet alles met natuurgeneeskunde. Het immuunsysteem wordt ook nog eens aangevallen door angst en stress. We zijn uitgeput.”
Merle draagt haar steentje bij door drie dagen in de week in de Teststraat te werken via Olympia. Het doet haar goed na een periode vol persoonlijke zorgen. Ze vertelt: “Na mijn scheiding in 2014 wilde ik uit koppigheid doorgaan met mijn praktijk. Ik had net een nieuwe ruimte gehuurd, wilde alleen voor mijn zoon zorgen en nam geen tijd om te rouwen. Maar het werd teveel. Ik bouwde een schuld op en belandde in 2018 in de bijstand. Heftige tijden. Via Puur Zuid kon ik financieel orde op zaken stellen. Een jobhunter bij de sociale dienst vond afgelopen zomer deze baan voor me. Ik voelde meteen een ‘ja’. Het spreekt me aan dat mijn collega’s bij de Teststraat allemaal zo verschillend zijn. Iedereen komt samen om te helpen.”
Merle heeft sinds augustus ontelbaar veel swabs afgenomen. “Op een gegeven moment vond ik het fysiek te zwaar worden, je staat de hele dag op je benen. Ik werk nu af en toe in de voorraadkamer en ik doe de administratie. Straks ga ik ook vaccineren. Ik heb vroeger een jaar of drie als doktersassistente bij een huisarts gewerkt dus ik heb ervaring.”
Ze heeft al een kijkje genomen in de vaccinatieruimte. “Het was daar véél te wit! Nog erger dan in een ziekenhuis. Het deed me denken aan de tbc-ziekenzalen van vroeger, zo wit en steriel, daar word je absoluut niet beter van. Ik heb in de Teststraat al gezorgd voor planten en kleur, en nu hebben ze dat gelukkig ook gedaan in de vaccinatieruimte.”
Sinds haar parttimebaan via Olympia is haar leven weer in balans, vertelt Merle blij. “Mijn man en ik zijn weer samen en ik ben van plan om via het leertraject bij Doorzaam een diploma te halen voor dokters-assistente, betaald door Olympia en Doorzaam. Ik heb het gevoel dat ik met deze baan weer de wijde wereld in ben gestapt.”
met medewerking van Olympia