Dichte horeca. © Sandra Hoogeboom

Met het Actieplan Veerkracht krijgen Amsterdamse zzp-ers steun om goed door de crisis te komen. Het plan kost 7.3 miljoen euro.

De voltallige gemeenteraad heeft woensdag 10 februari het Actieplan Veerkracht goedgekeurd. Het plan moet maatwerk bieden bij de hulpverlening aan Amsterdamse ondernemers (vooral zzp-ers), die door de corona-crisis in moeilijkheden zijn gekomen. Op initiatief van raadslid Martens (VVD) is toegezegd dat ondernemers met schulden ook kunnen deelnemen aan de pilot ‘pauzeknop’. Die is er al voor jongeren. Met het actieplan kunnen ondernemers hulp krijgen die door de crisis hun bedrijfsvoering moeten aanpassen of op zoek moeten gaan naar een (bij) baan in loondienst, aldus het college.

Naast Tozo-regeling

De corona-crisis heeft een grote impact op de Amsterdamse arbeidsmarkt en Amsterdamse zelfstandig ondernemers in het bijzonder, aldus het college. ‘Meer dan de helft van alle zelfstandigen in Amsterdam heeft een beroep gedaan op de Tozo-regeling.’ Aan de Tozo-regeling deden eerst 40.000 zzp-ers mee. Vanaf 1 januari gaat het om iets minder dan 20.000 zzp-ers. Het gaat om zulke grote aantallen doordat in Amsterdam veel zelfstandig ondernemers werken in economische sectoren die het hardst door de crisis worden geraakt. Het Actieplan Veerkracht kost 7.3 miljoen euro.

Sectoren

De sectoren die het hardst worden getroffen door de crisis, zoals de kunst- en cultuursector, toerisme, taxivervoer en horeca, krijgen speciaal aandacht. Ook nadat de Tozo-regeling zal eindigen, waarschijnlijk per juli, zullen er Amsterdamse zelfstandigen zijn die een beroep op de bijstand moeten doen, schrijft het college. ‘We hebben tijdens de crisis geleerd onze dienstverlening snel aan te passen aan de behoefte. Ook zorgen we dat onze dienstverlening optimaal aansluit aan de vraag en dat er voldoende ruimte voor maatwerk is.’

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in