Het kabinet heeft besloten de lockdown met drie weken te verlengen, tot en met dinsdag 9 februari. Lockdown houdt onder andere in dat niet-essentiele winkels gesloten blijven, dat de horeca, de bioscopen en de bibliotheken nog steeds de deuren niet mogen openen en dat we in de winkels en bij de huisarts een mondkapje moeten dragen.
Het kabinet is hiertoe overgegaan omdat het aantal besmettingen met COVID-19 niet snel genoeg daalt en omdat er een nòg ernstiger corona-variant, de Britse, op de loer ligt. Minister-president Rutte noemde de beelden uit Engeland en Ierland ‘alarmerend’.
De premier snapt overigens dat de verlenging van de lockdown een lastige boodschap is, voor ondernemers, voor hun werknemers, voor de gezinnen die onder druk staan vanwege thuiswerken en ‘onderwijs aan de keukentafel’, maar ook voor jongeren die hun sociale leven nog langer op de ‘pauzestand’ moeten zetten. Ook realiseerde hij zich dat mensen, jong en oud, het persoonlijke contact met vrienden en familie moeten missen. Dat leidt tot ‘onmacht, frustratie en moedeloosheid’ .
Het kabinet werkt aan een extra economisch steunpakket om de negatieve gevolgen van de lockdown-verlenging te verzachten. Veel winkeliers, horeca-ondernemers en culturele ondernemers zien ‘hun laatste spaarcenten in rook opgaan.’
Scholen
Onderwijs moet nog steeds op afstand worden gegeven, met uitzondering van de volgende groepen: kwetsbare leerlingen, leerlingen in het praktijkonderwijs èn in het voortgezet speciaal onderwijs en examenklassen. Wèl moeten leerlingen van het voortgezet onderwijs vanaf nu, waar dat kan, anderhalve meter afstand houden. Alleen àls het verantwoord is, dus wanneer duidelijk wordt dat kinderen de Britse corona-variant niet makkelijker kunnen doorgeven dan de huidige variant, kunnen basisscholen èn kinderopvang op maandag 25 januari de deuren weer openen.
De avondklok, vooral bedoeld om groepsvorming bij jongeren en huisbezoek af te remmen, wordt nog niet ingevoerd, maar het kabinet sluit niet uit dat het nog eens zo ver komt.
Volgens Rutte pakken nog te veel mensen te gemakkelijk het vliegtuig. Het kabinet raadt iedereen dringend aan om tot en met maart niet naar het buitenland te reizen, tenzij het om werk gaat met een ‘zeer groot economisch belang’ of vanwege ernstige familieomstandigheden.
Volgens Hugo de Jonge, minster van volksgezondheid, werkt de lockdown wel, maar werkt-ie minder snel dan gehoopt. Inmiddels zijn er al 100.000 mensen die een ander kunnen besmetten met het corona-virus. ‘Nog steeds gevaarlijk hoog.’ Ook zijn er meer verpleegtehuizen waar het gevreesde virus rondwaart dan tijdens de eerste corona-golf in maart.
Vaccin
Gelukkig is er nu een vaccin, ook al kan het nog wel een tijdje duren voor iedereen zijn of haar twee prikken heeft gekregen. Inmiddels zijn alle afspraken gemaakt voor het vaccineren van 200.000 medewerkers in de verpleeghuis- en ziekenhuissector.
Maandag 18 januari begint het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Een week later, op 25 januari, begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten, die in kleinschalige woonvormen wonen.
Half februari wordt het vaccin aan thuiswonende ouderen aangeboden. Voor het begin van de lente hoop het kabinet de meest kwetsbare mensen beschermd te hebben. Als alles meezit, zullen in de zomer alle 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid gevaccineerd zijn. In de herfst moet dan het hele land beschermd zijn tegen het corona-virus.
Wie zich op corona wil laten testen, kan daar hier meer over lezen.