Het aantal Amsterdamse zzp’ers dat gebruik wil maken van de ‘Tozo-regeling’ blijft groeien: de teller staat nu op 45.096. Ook de bijstand in Amsterdam groeit, van 38.823 eind 2019 naar 39.322 medio april.
Het aantal zzp’ers dat in aanmerking wil komen voor de ‘Tozo-regeling’ (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) groeit nog steeds. Inmiddels staat de teller op 45.096. Van 29.853 van hen heeft de gemeente Amsterdam een aanvraagformulier ontvangen. Inmiddels hebben 21.665 van hen een eerste voorschot ontvangen. De regeling geldt voor drie maanden vanaf 1 maart en kent een uitkering op het niveau van de bijstand: 1000 euro voor alleenstaanden en 1500 euro voor een gezin.
Bijstand groeit
Het aantal aanvragen voor de bijstand groeit spectaculair, maar dat geldt (nog) niet voor het aantal toegekende uitkeringen. In een brief aan de gemeenteraad formuleert het college het als volgt:
Het aantal Amsterdammers dat een bijstandsuitkering ontvangt, is de afgelopen week gestegen tot 39.322. Dat zijn er 499 meer dan op 31 december 2019. Dat is de resultante van een stijgend aantal nieuwe aanvragen voor Bijstand en een dalende uitstroom. In de afgelopen week waren er 625 nieuwe aanvragen, terwijl dit aantal voor de Coronacrisis gemiddeld op ongeveer 250 per week lag. In de afgelopen week werden 268 aanvragen toegekend, terwijl voor de Coronacrisis gemiddeld ongeveer 145 aanvragen per week werden toegekend. Ondanks de Coronacrisis en de beperkingen stroomden er 36 mensen uit naar werk, terwijl in 2019 gemiddeld 83 mensen per week uitstroomden naar werk.
Ter info: eind februari werd het laagste aantal personen in de bijstand geteld: 38.627. Vergeleken met de stand van afgelopen week is het aantal bijstanders in Amsterdam gestegen met 695.
Hoe vergaat het Amsterdam?
Het college heeft besloten een noodkas van 50 miljoen euro in te stellen voor de eerste fase van de corona-crisis. “Dit bedrag is een inschatting op basis van de eerste voorgestelde maatregelen en het college gaat er vanuit dat dit voldoende is om de eerste fase door te komen.” Om alle Amsterdammers goed te informeren over de corona-crisis en de financiële gevolgen voor de gemeente, heeft het college ook besloten om vanaf eind april een monitor over de corona-crisis te publiceren op de website data.amsterdam.nl. “Met deze monitor informeert het college Amsterdammers, ondernemers en andere geïnteresseerden over de sociaal – economische ontwikkelingen in Amsterdam. De monitor bestaat uit drie onderdelen (1) een dashboard met Indicatoren over de economische situatie, (2) de Amsterdamse conjunctuurklok en (3) een verduidelijkende factsheet.”