Het kabinet maakt 18 miljoen euro vrij om mensen met ernstige psychische problemen weer aan het werk te krijgen. Het geld gaat naar instanties die werken volgens de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS): therapie en de begeleiding naar een baan vinden tegelijkertijd plaats.
Het gaat om reguliere banen waarop iedereen kan solliciteren, want met de juiste hulpverlening blijkt dat voor de helft van de deelnemers een haalbaar doel. Cliënten besluiten zelf of ze van deze begeleiding gebruikmaken. Via de geestelijke gezondheidszorg (ggz) staat een hulpverlener paraat die hen ondersteunt met werk zoeken, vinden en behouden. De kosten ervan worden vergoed door gemeenten of het UWV.
Voorheen ging iemand eerst in therapie en pas daarna begon de zoektocht naar een baan. De methode IPS is afkomstig uit de Verenigde Staten waar al veel mensen profijt hebben gehad van de aanpak. Een betaalde baan helpt mensen met een psychische aandoening bij hun herstel. Werken brengt niet alleen financiële onafhankelijkheid en structuur in het dagelijks leven, maar ook sociale contacten, voldoening en een gevoel van eigenwaarde.